پیشنهاد آلمانی ها برای توسعه گردشگری در ایران
موسسه همکاریهای بینالمللی آلمان (GIZ) پس از بازدید ایران و توافق با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری متعهد شده است تا اول دسامبر 2015 (10آذر) پیشنهاد فنی مشخصی را برای توسعه پایدار گردشگری ایران ارائه دهد.
به گزارش خبرنگار گردشگری ایسنا، سفر کارشناسان موسسه همکاریهای بینالمللی آلمان (GIZ) و UNDESA به ایران در شرایطی که صنعت گردشگری ایران هنوز برنامه جامع مدونی برای توسعه پایدار گردشگری ندارد، شاید فتحِ بابی برای آغاز توسعه بر اساس یک برنامه اصولی باشد تا ضمن حفاظت از جاذبههای گردشگری، محصولی متناسب با نیاز گردشگران توأم با حفاظت از محیطزیست و آثار طبیعی و تاریخی طراحی و تعریف شود.
در روزهای اخیر دو کارشناس از موسسه همکاریهای بینالمللی آلمان و بخش امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل به ایران سفری داشتند و از استانهای سمنان، گلستان، مازندران و فارس و مشخصا منطقه حفاظتشده "خوارتوران" در پارک ملی گلستان، جنگلهای هیرکانی در استان مازندران، سایت تاریخی پاسارگاد، نقش رستم، تختجمشید و همچنین حرم مطهر احمد بن موسی شاهچراغ (ع) در استان فارس دیدن کردند و با جوامع محلی و عشایری و فعالان صنعت گردشگری آن مناطق هم دیداری داشتند.
سفر این کارشناسان به ایران به دنبال همایش توسعه گردشگری پایدار در تهران که سال گذشته با مشارکت دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل (UNDESA) و موسسه همکاریهای بینالمللی آلمان (GIZ) برگزار شد، انجام شده است.
چرا GIZ به ایران آمد؟
علی باقر نعمتی، مدیرکل بازاریابی و تبلیغات گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درباره علت سفر این کارشناسان به ایران توضیح میدهد: 250 کارشناس حوزه توسعه گردشگری از 15 کشور در آن همایش شرکت و درباره راههای افزایش ورود گردشگران بینالمللی، توسعه گردشگری داخلی در ایران و همچنین زمینههای مورد نیاز برای سرمایهگذاری بحث و تبادل نظر کردند. درباره چالشهای فراوان در بخش زیرساختهای گردشگری، منابع مورد نیاز برای کنترل و مدیریت آنها نیز بحث و بر ضرورت تبادل دائمی اطلاعات و تجارب عملی موفق و همچنین انجام اقدامات عملی در حوزه همکاریهای توسعه گردشگری پایدار در سطح بینالمللی تاکید شد.
او میگوید: سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای مقابله با روندهای مخرب و مدیریت چالشهای کنونی با هدف ایجاد توسعه پایدار برای گردشگری و به منظور همکاری و تعریف چارچوب لازم در راستای مباحث مطرح شده در آن همایش و برای تعاملات آینده، از GIZ و UNDESA برای سفر به ایران دعوت کرد.
نعمتی ادامه میدهد: این مسائل از دغدغههای مهم سازمان بود. متاسفانه برخی اقدامات در حوزه طبیعتگردی که متوجه برخی رفتارهای گردشگری داخلی و بعضا خارجی است، سبب بروز چالشهای اساسی در محیطزیست و جوامع انسانی، بهویژه روستایی شده است. در شرایطی که عوامل طبیعی از جمله تغییرات آب و هوایی، خشکسالی و سیل تاثیرات ناگواری بر تنوع زیستی بسیاری از مناطق جذاب گردشگری وارد میکند، لازم است تمهیدات لازم برای مقابله با روند مخرب و مدیریت چالشهای کنونی با هدف ایجاد توسعه پایدار برای گردشگری صورت گیرد.
بنابر توضیحات نعمتی، GIZ یک موسسه دولتی است که با محوریت توسعه پایدار در حوزههای مربوط به توسعه اقتصادی، اشتغال، انرژی، محیطزیست و گردشگری با کشورهای متعددی همکاری میکند و درحال حاضر هم در 130 کشور فعالیت دارد.
آلمانها 5 هفته فرصت دارند
سفر 13 روزه «کلوس لنگفلد»، کارشناس ارشد بخش توسعه پایدار گردشگری GIZ و «رالف وان شافت»، مشاور ارشد سابق UNDESA به ایران در پایان به توافقی منجر شد که براساس آن، کارشناسان متعهد شدهاند تا حدود 5 هفته دیگر پیشنهادها و نظرات مشاورهای خود را با توجه به بازدیدهای میدانی و ظرفیتسنجی ارائه دهند.
این توافق میان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و موسسه همکاریهای بینالمللی آلمان با هدف برقراری و ارتقاء سطح همکاریهای فنی در زمینه توسعه پایدار گردشگری، در چارچوب سه حوزه کاری صورت گرفته که به شرح ذیل است:
الف) همکاریهای فنی و ارائه خدمات مشاورهای بینالمللی
سازمان GIZ به عنوان یک سازمان دولتی در آلمان آمادگی خود را برای ارائه خدمات مشاورهای در حوزههای مختلفی همچون ظرفیتسازی و تعیین سیاستها به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام کرد. در همین راستا و بر اساس بازدیدهای میدانی صورت گرفته و رایزنیهای انجام شده میان دو طرف، طرف آلمانی متعهد میشود یک پیشنهاد فنی مشخص را حداکثر تا تاریخ اول دسامبر 2015 برای طرف ایرانی ارسال کند.
در رابطه با اطلاعات مورد نیاز برای کار دقیقتر بر روی این پیشنهاد، GIZ تا تاریخ 31 اکتبر میتواند اطلاعات تکمیلی مورد نیاز خود را از سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری دریافت کند.
ب) همکاری در مسیر توسعه روابط دوجانبه با بخش ابتکار آب و هوایی بینالمللی (ICI) وزارت محیط زیست آلمان (BMUB)
س وظیفه اصلی این بخش ارائه کمکهای مالی و فنی به پروژههای در حال ساخت مربوط به تغییرات آب و هوایی در کشورهای در حال توسعه، تلاش برای کاهش اثرات منفی این تغییرات و ایجاد انطباق با شرایط جدید آب و هوایی، حفاظت از تنوعزیستی، ارتقاء الگوهای مصرف و پایدار است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و گروه GIZ با یکدیگر توافق کردند تا با مشارکت بخش محیط زیست ایران و با هدف اجرای یک پروژه مشترک و با در نظر گرفتن شرایطی که بتواند از حمایتهای مالی ICI برخوردار شود را به اجرا درآورند و پیشنهاد اولیه این پروژه باید قبل از پایان سه ماهه چهارم سال 2015 ارائه شود. همکاری موردنظر باید بر اساس محور مصرف و تولید پایدار و حفظ تنوع زیستی از طریق طبیعت گردی باشد.
پ) ادامه تبادل اطلاعات برای تسهیل در روند همکاری های توسعه گردشگری به صورت دو یا چند جانبه
دو طرف توافق کردند تا به صورت منظم اطلاعات خود را در رابطه با هرگونه نوآوری در هر یک از دو کشور در حوزه توسعه پایدار گردشگری، شرکت در نمایشگاههای گردشگری بینُالمللی و سایر رویدادهای بینُالمللی مرتبط با این صنعت با یکدیگر مبادله کنند.
همچنین مقرر شد گروه GIZ سایر شرکای احتمالی مانند آژانس توسعه فدرال کشور آلمان، دانشگاهها، موسسات آموزشی فعال در زمینه برگزاری دورههای ایجاد ظرفیت، بانک های فعال در زمینه توسعه و کلیه سازمان های توسعه دو یا چند جانبه را برای مشارکت در توسعه گردشگری در ایران شناسایی کند.
کارگاه آموزشی توسعه گردشگری پایدار
منبع: ایسنا
اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید لطفا ابتدا وارد شوید، در غیر این صورت می توانید ثبت نام کنید.